Cuketový zákusek s čokoládovou ganache

Také se u vás v srpnu mění pozdravy? U nás se místo obligátního „Ahoj“ najednou začne říkat „Nechceš cuketu?“. Zkuste si dvě vzít a upečte z nich báječný zákusek, který bude díky cuketám krásně vláčný.

Doba přípravy

Těsto je hotové za 20 minut, peče se asi půl hodiny. Polevu smícháte v 5 minutách.

Cena

Za ingredience na těsto dáte asi 100 Kč, poleva vyjde na 70 Kč. Pokud máte přebytek cuket ze zahrady , tak o to méně.

Suroviny

Na těsto:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 balíček prášku do perníku
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
10 lžic oleje
2 vejce
Malý bílý jogurt

Na polevu:

1 tabulka hořké čokolády (např. 70% Lindt)
1 kelímek zakysané smetany
Posyp dle libosti – strouhaná čokoláda, kokos, nebo oříšky

Postup

  1. Cukety oloupejte, rozpulte a lžičkou vyškrábejte semínka. Poté je nastrouhejte nahrubo, promíchejte s hrnkem cukru krupice a nechte je cca 10 minut pustit šťávu.
  2. Šťávu z cuket nechte v míse. Přidejte zbytek ingrediencí a vymíchejte těsto. Pokud by bylo příliš husté, přidejte trochu mléka.
  3. Pečte na 160 stupňů, horní a dolní ohřev, cca 30 minut. Do těsta píchněte špejlí – pokud se nelepí, je hotovo.
  4. Těsto nechte vychladnout.
  5. Na polevu nejprve rozpusťte čokoládu – buď ve vodní lázni, nebo pomalu v misce v mikrovlnce. Následně do ní po lžičkách zašlehejte zakysanou smetanu (stačí ručně metličkou). Polevu natřete na upečené těsto a zákusek nakonec posypte kokosem, strouhanou čokoládou, nebo třeba oříšky. Nechte zatuhnout v lednici.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru